Μια εργασία για την καρέτα καρέτα...

 

 

Η Β΄ Τάξη ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των μαθητών της Α΄ και επισκέφτηκε την τάξη τους, για να δει και να ακούσει την εργασία τους, για την θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα.

Εκεί οι μικροί μαθητές, μάς είπαν: Τι τρώει, πώς αναπαράγεται , τι κινδύνους αντιμετωπίζει και γιατί πρέπει όλοι μας το απειλούμενο αυτό είδος να το προστατεύσουμε και να το βοηθήσουμε να επιβιώσει.

Επίσης, είδαμε και μια άλλη εργασία τους για τα άγρια ζώα.

 

Επίσκεψη στην Ποτοποιία "Υιοί Αντρέα Αγουρίδη Ο.Ε."

  

  11 Μαΐου 2016

 

     Ο τομέας της Ποτοποιίας είναι ένας τομέας επιχειρηματικής δραστηριότητας, που σημειώνει μεγάλη επιτυχία στην πόλη μας, έχοντας να επιδείξει τις τελευταίες δεκαετίες πολλούς διεθνούς φήμης ποτοποιούς. Στις ποτοποιίες της πόλης, παράγεται ούζο (ελληνικό προιόν ΠΟΠ), άριστης ποιότητας, τσίπουρο, διάφορα ποτά και λικέρ και φυσικά το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας, η Τεντούρα ή "μοσχοβολήθρα" όπως την ονόμαζαν οι παλαιοί Πατρινοί, που την έπιναν ως χωνευτικό μετά τα γεύματά τους.

Η Ποτοποιία Αγουρίδη, που είναι η παλαιότερη στην Πάτρα, ιδρύθηκε το 1893 από τον Παναγιώτη Αγουρίδη.

  

      Κλείνοντας τον κύκλο των επισκέψεων του Προγράμματός μας για τα Τοπικά Προϊόντα (Οινοποιία Achaia Clauss, Γαλακτοβιομηχανία ΠΡΩΤΟ, Λουκουμοποιία Σκιαδαρέση, Αρτοβιομηχανία "Δερβίσης"), η Β΄τάξη επισκέφτηκε και την Ποτοποιία " Υιοί Αντρέα Π. Αγουρίδη Ο.Ε."

   Τα παιδιά παρακολούθησαν μια λεπτομερή ξενάγηση στους χώρους της Ποτοποιίας, άκουσαν τη συνταγή της παραδοσιακής πατρινής Τεντούρας, έμαθαν ότι δείγματα των ποτών στέλνονται στο Χημείο του Κράτους για πιστοποίηση των προδιαγραφών τους και είδαν το καζάνι που βγαίνει το απόσταγμα.

  Επίσης είδαν από κοντά, τον αναδευτήρα που αναμειγνύονται οι πρώτες ύλες, το μηχάνημα φιλτραρίσματος των ποτών, τα μηχανήματα γέμισης και εμφιάλωσης των μπουκαλιών και την ετικετέζα που περνούσε τις ετικέτες. Μετά την τυποποίηση του προϊόντος είδαν και τον τρόπο συσκευασίας του, για την διάθεσή του στην αγορά.

Ήταν μια επίσκεψη που πραγματικά ευχαριστήθηκαν πολύ τα παιδιά.

   Στο τέλος, η Ποτοποιία μοίρασε δώρο για τους γονείς των παιδιών, τουριστική συσκευασία με δείγματα των προϊόντων της.

 

Επίσκεψη στην Αρτοβιομηχανία "Δερβίσης"

 

11 Μαΐου 2016

 

Την Αρτοβιομηχανία "Δερβίσης", στην Περιβόλα Πατρών, επισκέφτηκαν οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄τάξης, συνεχίζοντας τις επισκέψεις τους σε τοπικές επιχειρήσεις τροφίμων - ποτών, με αφορμή το Πρόγραμμά τους για τα Τοπικά Προϊόντα.

   Στους χώρους της αρτοβιομηχανίας, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση άρτου και αρτοσκευασμάτων στην πόλη μας από το 1972 , τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν τις πρώτες ύλες του ψωμιού , να δουν τη ζύμη να δημιουργείται και να πληροφορηθούν όλη τη διαδικασία και τα στάδια της παρασκευής του.

  Στη συνέχεια, η υπεύθυνη της ξενάγησης, έδειξε στα παιδιά το μηχάνημα κοπής των τοστ και τον τρόπο συσκευασίας τους.

  Τέλος, κατά την έξοδο μας, η αρτοβιομηχανία κέρασε στους μαθητές μας αφράτο τσουρεκάκι.

                                                

  

 

Επίσκεψη στη Λουκουμοποιία "Σκιαδαρέση"

7 Απριλίου 2016

 

 

  Οι προγραμματισμένες επισκέψεις , γίνονται στα πλαίσια του Προγράμματος Αγωγής Υγείας των μαθητών της Β΄τάξης, για τα "Τοπικά προϊόντα" Πάτρας- Ν. Αχαΐας. Τα προϊόντα, ανήκουν στην κατηγορία τροφίμων - ποτών και είναι είδη προϊόντων διατροφής για τα οποία φημίζεται ο τόπος τους. Η Πάτρα, με μεγάλη παράδοση στα λουκούμια, ήδη από το 1850, γίνεται Πύλη του λουκουμιού στο Δυτικό κόσμο. Πολλές λουκουμοποιίες ανθούν στην πόλη και το προϊόν αποκτά τη φήμη τοπικής σπεσιαλιτέ.

Επόμενη στάση των μαθητών Α΄και Β΄ Τάξης, ήταν το Εργαστήριο Λουκουμιών "Σκιαδαρέση" , στην Εγλυκάδα Πατρών. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του εργαστηρίου και πληροφορήθηκαν αρχικά για τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής του λουκουμιού και στη συνέχεια  για τον τρόπο τυποποίησης και συσκευασίας του.

Στο τέλος, η Λουκουμοποιία προσφέρε στα παιδιά, ως κέρασμα, παραδοσιακό λουκούμι.

 

Επίσκεψη στο Εργοστάσιο Παστερίωσης Γάλακτος "ΠΡΩΤΟ"

 

7 Απριλίου 2016

 

Το Εργοστάσιο Παστερίωσης Γάλακτος "ΠΡΩΤΟ" , στην περιοχή Εγλυκάδα της Πάτρας, επισκέφτηκαν οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄και Β΄τάξης. Η επίσκεψη, έγινε στα πλαίσια υλοποίησης του Πρόγραμματος Αγωγής Υγείας των μαθητών της Β΄ Τάξης, με θέμα: "Τι παράγει ο τόπος μου;" , που αφορά τα "Τοπικά Προϊόντα" Πάτρας - Ν. Αχαΐας.

Ο υπεύθυνος της ξενάγησης, μας πληροφόρησε για όλη την διαδικασία που ακολουθείται από την παραλαβή του γάλακτος από τον τόπο παραγωγής του, μέχρι τη διάθεσή του στην αγορά. Επίσης, εξήγησε στα παιδιά, τα στάδια βιομηχανικής επεξεργασίας του γάλακτος: παστερίωση, ομογενοποίηση και απάντησε στις ερωτήσεις - απορίες τους.

Αμέσως μετά, με ειδικά καπέλα και παπούτσια, οι μαθητές επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου για να δουν και τον τρόπο τυποποίησης και συσκευασίας του προϊόντος.

Φεύγοντας, τους προσφέρθηκε ως κέρασμα σοκολατούχο γάλα.