Επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία

Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024
Γράφτηκε από τον/την Iliana Stavrou

 

15 Απριλίου 2024

 

Επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία για την παρακολούθηση της Γενικής Πρόβας της

Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας πραγματοποίησαν τα τμήματα

των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄Τάξεων του σχολείου μας.

 

 

            

 

 

 

    Η Αφή της Ολυμπιακής φλόγας γίνεται πριν από κάθε Ολυμπιάδα στον αρχαιολογικό  χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και αναγγέλλει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το λιτό και συμβολικό τελετουργικό πραγματοποιείται στο βωμό που υπάρχει στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίον). Η Πρωθιέρεια, με επίκληση στο θεό Απόλλωνα ανάβει τη δάδα με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου.

    Έπειτα, η πρωθιέρεια κατευθύνεται προς το Στάδιο, μεταφέροντας τη φλόγα σε πήλινο αγγείο  με τη συνοδεία των ιερειών. Η πρωθιέρεια και οι ιέρειες είναι ντυμένες κατά τον αρχαϊκό τρόπο, ενώ ακολουθούν συγκεκριμένη κινησιολογία και χορογραφία. 

      Στο Στάδιο, η πρωθιέρεια ανάβει τη δάδα του πρώτου δρομέα και η λαμπαδηδρομία ξεκινά το ταξίδι της. Ακολουθεί λαμπαδηδρομία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, πριν παραδοθεί η ιερή φλόγα στους εκπροσώπους της διοργανώτριας χώρας.

       Η Φλόγα φέτος, θα ταξιδέψει περίπου 5.000 χλμ. σε ελληνικό έδαφος για 11 ημέρες, προτού φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα την παραλάβει το πλοίο Belem, στις 26 Απριλίου, με προορισμό τη Μασσαλία.  Τελικός της προορισμός το Παρίσι, για την Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών  Αγώνων, που θα διεξαχθεί στις 26 Ιουλίου.

 

 

Στο Αθλητικό Κέντρο της Νίκης Προαστίου...

Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024
Γράφτηκε από τον/την Iliana Stavrou

15 Απριλίου 2024

 

 

   Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αθλητικό Κέντρο της Νίκης Προαστίου

πραγματοποίησαν τα τμήματα των Α΄, Β και Γ΄τάξεων του σχολείου μας.

 

 

 

 

   Οι μαθητές συμμετείχαν παρουσία προπονητών σε διάφορα αγωνίσματα όπως ποδόσφαιρο. τοξοβολία, παιχνίδια κινητικών και πνευματικών δεξιοτήτων, μουσικοκινητικά παιχνίδια κ.α.

 

 

 

      Τέλος, με αφορμή την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία,  οι μικροί μαθητές μας με δάδες στα χέρια ( κατασκευή κ. Νίκης Παρασκευοπούλου)  μαζί με τους προπονητές τους πραγματοποίησαν τη δική τους λαμπαδηδρομία....

 

 

 

Επίσκεψη στην "Πατραϊκή Χαρτοποιία Α.Ε."

Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Γράφτηκε από τον/την Iliana Stavrou

28 Μαρτίου 2024

 

       Εκπαιδευτική επίσκεψη στην "Πατραϊκή Χαρτοποία Α.Ε." στις Ιτιές

        πραγματοποίησαν τα τμήματα των Β΄και Γ΄τάξεων του σχολείου μας.

 

 

 

 

   Στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, που παράγει τα γνωστά προϊόντα ELITE τα παιδιά ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για τα στάδια επεξεργασίας του χαρτιού

   Ο κ. Δημήτρης Μητρόπουλος, υπεύθυνος της ξενάγησης, εξήγησε στα παιδιά, πώς από τα δέντρα (που επαναφυτεύονται) δημιουργείται ο ξυλοπολτός, ο οποίος με νερό και χημικές ουσίες καθαρίζεται, γίνεται λεύκανση και  μετατρέπεται σε χαρτοπολτό.

   Στη συνέχεια,  η χαρτομάζα ( η εταιρεία φέρνει από το εξωτερικό) γίνεται σε λεπτές στρώσεις , περνά από κυλίνδρους πίεσης για να βγει το νερό και τυλίγεται σε μεγάλα ρολά, που μετά κόβονται σε μικρότερα. 

 

Τέλος, είδαν και τον τρόπο τυποποίησης και συσκευασίας των προϊόντων.

Φεύγοντας από την Χαρτοποιία τα παιδιά πήραν ως δώρο, χαρτικά.

 

 

 

Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς

Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Γράφτηκε από τον/την Iliana Stavrou

     

27 Μαρτίου 2024

 

     

       

         Το Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Κοτυχίου και  Στροφυλιάς  επισκέφτηκαν η   Α΄και Δ΄  Τάξη του σχολείου μας.

         Ανακηρύχθηκε εθνικό πάρκο το 2008. Το πάρκο είναι καταφύγιο άγριας ζωής και πλούσιος υδροβιότοπος με πολλά έλη, τεχνητά κανάλια, ποταμούς, λιμνοθάλασσες, θίνες και αμμόλοφους.

   Έχει συνολική έκταση 143.000 στρέμματα και προστατεύεται από τις διεθνείς συνθήκες Ramsar και Natura 2000.

  

 

   "Αρχικά, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο φορέα σχετικά με τα σπάνια είδη ζώων και τα φυτών που επρόκειτο να δουν κατά την εξερεύνησή τους.

     Στη συνέχεια, περπάτησαν στο δάσος της Στροφυλιάς μέχρι τη λιμνοθάλασσα Προκοπίου, όπου είδαν στο τηλεσκόπιο κορμοράνους και αργυροπελεκάνους!

Ήταν μια αληθινή εξερεύνηση !!"

 

 

 

Στο Ζωολογικό Μουσείο...

Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024
Γράφτηκε από τον/την Iliana Stavrou

             

21 Μαρτίου 2024

 

        Τα πρωτάκια επισκέφτηκαν το Ζωολογικό Μουσείο

στο  Πανεπιστημίο Πατρών.

 

 

 

     "Το Μουσείο αποτέλεσε έναν χώρο μάθησης και ανακάλυψης για τους μικρούς μας μαθητές, οι οποίοι εντόπισαν τον πλούτο των ειδών της ελληνικής πανίδας, τους τόπους και τους τρόπους ζωής τους, αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Ήταν μια μοναδική εμπειρία μάθησης για τα πρωτάκια μας!"