Εκπαιδευτικές δράσεις

 

Δράσεις που πραγματοποιήθηκαν:

 

 Αποχαιρετισμός των μαθητών της Στ΄ Τάξης 

  Τελευταία μέρα και αποχαιρετούμε τους μαθητές/τριες  της Στ΄Τάξης. Τα παιδιά με συνοδεία μουσικής, μάς τραγούδησαν στο προαύλιο του σχολείου τα τραγούδια:

1) Ν'αγαπάς (κάνοντας κινήσεις νοηματικής γλώσσας)

2) Όμορφη Ζωή 

 Στη συνέχεια τους αποδόθηκαν ενθύμια από το Σύλλογο Γονέων.

 

 

  

  

 Στον Αποχεραιτισμό της Στ΄Τάξης, μάς τραγούδησαν τον "Βόσπορο " και οι μαθητές/τριες της   Ε΄ Τάξης.

 

  

  

 

 

 

Παρουσιάστηκε επίσης ένα μουσικοκινητικό δρώμενο για τη φιλία. 

 

    Οι συνάδελφοι από την Ομάδα Αξιολόγησης, που είχε σαν θέμα τις σχέσεις των μαθητών μεταξύ τουςέγραψαν ένα τραγούδι για τη φιλία. Οι  κ. Δήμητρα Σιαμαντά και Παναγιώτα Δρμάλα  έγραψαν τους στίχους και  η. μουσικός μας , κ. Ευανθία Βέρρα το μελοποίησε. 

   Οι μαθητές/τριες της Α΄ και της Στ΄ Τάξης τραγούδησαν και χόρεψαν κρατώντας πολύχρωμα μπαλόνια.

 

   

    

   Με μπαλόνια τα παιδιά της Α΄ Τάξης, έφτιαξαν και όμορφα αερόστατα.

 

 

   

 

Θέατρο Σκιών με τη Θεατρολόγο μας, κ. Φ. Αρβανίτη, έπαιξαν οι μαθητές/τριες της Α΄Τάξης με ασυνήθιστες φιγούρες . Οι ήρωες ήταν ζωάκια , γοργόνες , φαντάσματα κ.α. Τα παιδιά έφτιαξαν παραμύθια και έπαιξαν τις δικές τους φανταστικές ιστορίες.

 

 

 

   

 

     Ένα project για την είρήνη με αφορμή την τελευταία Ενότητα του βιβλίου της Γλώσσας της Στ΄τάξης : "Πόλεμος και Ειρήνη" .

 

   

    Την δράση αυτή ακολούθησε σχετικό δρώμενο στο προαύλιο του σχολείου, με συμμετοχή και των άλλων τάξεων. Τα  παιδιά σχημάτισαν με τα σώματά τους το "σήμα της Ειρήνης".

 

 

 

 

   Επίσκεψη της Στ΄ τάξης στην  Έκθεση :«ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» στην άιθουσα Αίγλη του VESO MARE. 

 

 

   Η έκθεση διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού Βουραϊκού του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 

Επίσης επισκέφτηκαν  την Λαογραφική Έκθεση του 29ου Δημοτικού Πάτρας.

 

 

Τέλος, έφτιαξαν τα αναμνηστικά της Στ΄Τάξης που περιείχαν ευχές και CD  με τις δράσεις όλης της χρονιάς.

 

Ημερήσια Εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία

           

 

     Ημερήσια εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία πραγματοποίησαν οι μαθητές και μαθήτριες της Ε΄και Στ΄Τάξης του σχολέιου μας. 

Τα παιδιά επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο και θαύμασαν από κοντά τον Ερμή του Πραξιτέλη και τα άλλα εκθέματα του. 

     Στη συνέχεια,  ξεναγήθηκαν  στον Αρχαιολογικό χώρο, όπου  οργάνωσαν "αγώνα τρεξίματος". Οι νικητές στεφανώθηκαν με  <κότινο> (κλαδί ελιάς).

Τελευταίος προορισμός ήταν η επίσκεψη στο όμορφο Κατάκολο.

 

 

Επίσκεψη στα Παλαιά Σφαγεία -ΚΕΔΠ

  

   Μία προγραμματισμένη επίσκεψη στο χώρο των  Παλαιών  Σφαγείων, όπου βρίσκεται το Καρναβαλικό Εργαστήρι - αναβλήθηκε για αρκετό διάστημα λόγω covid -  πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές/τριες της ΣΤ΄Τάξης.

 Τα παιδιά με την καθοδήγηση των καλλιτεχνών του Εργαστηρίου, δημιούργησαν εντυπωσιακές αποκριάτικες μάσκες.

 

          

 

     Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους βιντεοσκοπήθηκε και θα αποτελέσει μέρος της παρουσίασης των καρναβαλικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα παρουσιαστούν σε γιορτή με τίτλο "Δείτε τις μάσκες μας" . Η γιορτή οργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείριση του Δήμου Πατρέων το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 στις 19:30. 

 

 

Επίσκεψη στα Καλάβρυτα

 

 Επίσκεψη Στ΄ τάξης στη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων.

     

 

Οι μαθητές /τριες επισκέφτηκαν το Μουσείο Ολοκαυτώματος, τον  Λόφο Καπή (τόπο θυσίας Καλαβρύτων) το μνημείο Εθνικής Παλιγγενεσίας και την Ιερά  Μονή της  Αγίας Λαύρας.

 

  

 

     Στις  13 Δεκεμβρίου του 1943, στις 2:34 μμ. ( όπως δείχνουν ακόμα οι δείχτες του σταματημένου ρολογιού της εκκλησίας), οι Γερμανοί οδήγησαν στο λόφο όλο τον ανδρικό πληθυσμό και τους εφήβους άνω των 13 ετών και τους εκτέλεσαν με συνεχείς ριπές πολυβόλων.

     Οι στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, πριν την εκτέλεση των ανδρών, πυρπόλησαν ολοσχερώς τα Καλάβρυτα και κλείδωσαν τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους στο δημοτικό σχολείο, θέτοντάς το και αυτό στις φλόγες. Εκείνοι καταφέρνουν να ξεφύγουν, σώζονται ως εκ θαύματος και ξεχύνονται στους δρόμους, το θέαμα όμως που τους περίμενε στο λόφο και ο τραγικός απολογισμός, ήταν κι αυτό σα θάνατος. Οι πατεράδες, οι αδελφοί, οι άντρες τους, οι γιοι και οι εγγονοί τους, κείτονταν νεκροί. 

  Σήμερα, στη ράχη του Καπή, υψώνεται ένας μεγάλος λευκός σταυρός, υπάρχουν στήλες όπου αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των εκτελεσθέντων, μια κατακόμβη με μικρά καντήλια -ισάριθμα των νεκρών- καθώς και το πέτρινο γλυπτό της πονεμένης Μάνας, αιώνιο Σύμβολο του Δήμου Καλαβρύτων, του μαρτυρίου αλλά και της αδελφοσύνης των λαών.

 

 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: "Η Αρχαιολογία του Σύμπαντος"

 

19/05/2022

  Η εκπαιδευτική αυτή δράση της Α΄Τάξης,  ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του 4ου Προγράμματος του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με θεματική: "Δημιουργική σκέψη και καινοτομία "και

θέμα: "STEM και η Γη ... στο ηλιακό σύστημα".

 

 

      

 

  Το σχολείο μας  επισκέφτηκαν οι υπεύθυνοι της Arcaeolab Πάτρας.

Τα δύο τμήματα της Α΄Τάξης  παρακολούθησαν το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα:

¨Η αρχαιολογία του Σύμπαντος"

Το Πρόγραμμα περιελάμβανε, εκτός από το θεωρητικό μέρος:

  • Κατασκευή του σύμπαντος (παιγνιώδης αναπαράσταση κοσμικής σούπας, με slime, αστέρια και πλανήτες). 

 

  • Ατομική κατασκευή πυραύλου από χαρτόνι, τον οποίο στη συνέχεια θα εκτοξεύσουν τα παιδιά χρησιμοποιώντας αεροδυναμικούς νόμους.