Πρόγραμμα: "Το χαρτί του μέλλοντός μας"

Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018 Γράφτηκε από τον/την Iliana Stavrou

 

Πρόγραμμα ανακύκλωσης βιβλίων και χαρτιού στα σχολεία της χώρας

 

 

            Κάθε χρόνο μια σχολική μονάδα καταναλώνει μεγάλες ποσότητες χαρτιού για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα σχολικά εγχειρίδια και τα τετράδια των μαθητών/τριών στο τέλος κάθε σχολικού έτους δημιουργούν ένα πολύ μεγάλο όγκο ανεπιθύμητου χαρτιού.  Το μεγαλύτερο μέρος του σχολικού χαρτιού, αλλά και του χαρτιού που προέρχεται από την οικιακή χρήση, μπορεί να ανακυκλωθεί αποφέροντας πολλαπλά οφέλη στη σχολική μονάδα. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης βιβλίων και χαρτιού, αφορά κυρίως σε σχολικά βιβλία που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, τετράδια και χρησιμοποιημένο χαρτί φωτοτυπικού.

        Κάθε χρόνο ανακυκλώνονται στην Ελλάδα 350.000 τόνοι χαρτιού, που αντιστοιχούν σε 6-7.000.000 δέντρα, 35.000.000 τόνους νερό και 60.000 τόνους πετρέλαιο. Ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με τη σχολική ανακύκλωση. Το ΥΠ.Π.ΕΘ εκτιμά ότι με το πρόγραμμα αυτό, είναι εφικτό να συλλέγονται στα σχολεία προς ανακύκλωση 6-8 χιλιάδες τόνοι ετησίως, αποφέροντας αντίστοιχα ανταποδοτικά οφέλη για κάθε σχολική μονάδα η οποία θα συμμετέχει.

        Γι’ αυτούς τους λόγους το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) – «Διόφαντος»  με τίτλο «Το χαρτί του μέλλοντός ΜΑΣ – Ανακύκλωση χαρτιού στα σχολεία».

 

Τι υλικό συγκεντρώνω; Με ποιο τρόπο; Τι πρέπει να προσέξω;

          Η συγκεκριμένη δράση ανακύκλωσης αφορά αυστηρά και μόνο χαρτί: παλαιά βιβλία που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν – σχολικά και μη, τετράδια και φωτοτυπικό χαρτί, τα οποία πρέπει να τοποθετούνται σε στρώσεις μέσα στα κουτιά που είναι τοποθετημένα στις δύο εισόδους του σχολείου μας.

Προσοχή: Πλαστικό κάλυμμα/εξώφυλλο, σπιράλ και συνδετήρες από βιβλία και τετράδια θα πρέπει να αφαιρούνται.