Δράση ευαισθητοποίησης στη διαφορετικότητα

Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 Γράφτηκε από τον/την Iliana Stavrou

19 Δεκεμβρίου 2023

 

 

Κοινή δράση με το 47ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας

 

 

 

           

 

           Στις 19 Δεκεμβρίου βιώσαμε κάτι πολύ όμορφο και δυνατό που θα μας συντροφεύει και θα το θυμόμαστε για καιρό.  Το 47ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας στο πλαίσιο οργανωμένης εβδομαδιαίας δράσης ευαισθητοποίησης σε θέματα αναπηρίας, αποδοχής, διαφορετικότητας, ταυτότητας και ενδυνάμωσης της αυτοεκτίμησης υλοποίησε συνεργατική βιωματική δράση με τους μαθητές της Γ΄ τάξης του Σχολείου μας.

          Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του 47ου Δ.Σ. με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τις κυρίες Παναγιώτα Κοτσώνη και Ελένη Δελληκωστοπούλου και συντονιστή εκπαιδευτικό των δράσεων τον δάσκαλο του Τμήματος Ένταξης του σχολείου κύριο Κόλλια Γεώργιο, ασχολήθηκαν  βιωματικά με τις προσωπικότητες Άννυ Σάλιβαν και Έλεν Κέλλερ, την σπουδαία ιστορία μιας δασκάλας με αστείρευτο πάθος και μιας τυφλοκωφής που με τη δράση της σημάδεψε την ιστορία του αναπηρικού κινήματος αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας και τους βοήθησαν να προσεγγίσουν την τύφλωση και την κώφωση.

         

 

     

 

                  Οι μαθητές του γειτονικού σχολείου, λοιπόν,  έμαθαν νοηματική και γραφή Μπράϊγ και ανέλαβαν δράση, ώστε να εκπαιδεύσουν δημιουργικά και άλλους φίλους/ες συμμαθητές/τριες. Προέκτειναν επίσης τη δράση τους και άπλωσαν το χέρι τους στο Σχολείο μας, όπου ανέλαβαν να παραδώσουν το παραμύθι «Τάτα» (συγγραφέας: Ίρις Σαμαρτζή) το οποίο οι μαθητές μετέγραψαν και σε γραφή Μπράϊγ, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα ανάγνωσής του και από βλέποντες και από μη βλέποντες.

 

   

 

       Στην εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας συνεργάστηκαν με τη δασκάλα της Γ΄ τάξης κ. Βικτωρία Κανελλοπούλου και την δασκάλα Ειδικής Αγωγής – παράλληλης στήριξης του Σχολείου μας κ. Γραβάλη Θωμαή και  υλοποιήθηκαν βιωματικά παιχνίδια εμπιστοσύνης, γνωριμίας, συνεργασίας, μουσικοκινητικά παιχνίδια, ανάγνωση παραμυθιού, δραστηριότητες ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης ενώ οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης  του 47ου  Δημοτικού μαζί με τους μαθητές της Γ΄ τάξης του 54ου  Δημοτικού τραγούδησαν στη νοηματική το τραγούδι «Μαζί» του Νίκου Πορτοκάλογλου.

 

           Ήταν μια πολύ όμορφη στιγμή για όλους μας Εκπαιδευτικούς και Μαθητές και άνοιξε ένας υπέροχος κύκλος συνεργασίας!